טיפול שורש כאלטרנטיבה לשימור השן בפה
ד"ר ג'ו מספר כל מה שרציתם לדעת טיפול שורש:
איך הוא מתבצע? מי מוסמך לעשות אותו? מה הם סיכויי ההצלחה? וגם איך מתמודדים עם הכאב אחרי הטיפול
המילה אנדודונט לקוחה מהשפה היונית שמשמעותה: "אנדו" פנים "דונט" שן.
נמצאה בנגב גולגולת מהמאה השניה לפני הספירה ובאחד משורשי השיניים התגלו פסי ברונזה, מה שחוקרים מאמינים ששימשו לטיפול בדלקת בשן.
סביב המאה ה 17- תחום האנדודונטיה תפס תאוצה עם כניסת מכשור חדש וחומרים חדשים ומשלב זה התוצאות ואחוזי ההצלחה השתפרו.
מהו טיפול השורש?
טיפול שורש הוא תיקון או הצלת שן פגועה או מזוהמת, שללא הטיפול הייתה נעקרת, במהלכו מנקים את תעלות השורש, החלק הפנימי של השן אשר מכיל את רקמת מוך השן )"העצב"(. בזמן הטיפול הרופא יוצר חלל המאפשר גישה לחלק הפנימי של השן, מסלק את רקמת המוך הפגועה ולאחר מכן סותם ואוטם את החלל שנותר. הטיפול נעשה בהרדמה מקומית.
איך מתבצע טיפול שורש
על מנת להבטיח טיפול שורש ללא כאב נבצע אלחוש למקום )הרדמה מקומית(. נבצע סידרה של צילומי רנטגן שיעזרו לנו להבין את מבנה השן, לעקוב אחר התקדמות טיפול השורש ולוודא את תוצאותיו. נבודד את השן המטופלת משאר השיניים על ידי סכר גומי )מתקן העשוי חומר פלסטי המבודד את האזור המצריך טיפול ומאפשר לרופא לעבוד בסביבה סטרילית ויבשה, נפתח את משטח הלעיסה של השן בעדינות וננקה
את מערכת התעלות בעזרת כלים מיוחדים.
תוך כדי טיפול שורש נשטוף את התעלות עם חומר מחטא. לאחר מכן ממלאים את תעלות השורש הנקיות בחומר מיוחד ואת הפתח שעשינו במשטח הלעיסה של השן אנו סוגרים באמצעות סתימה זמנית.
חידוש טיפול שורש
לעיתים יש צורך לחדש את טיפול השורש שקיים בשן מסיבות שונות. במהלך הטיפול הרופא פותח שוב את חלל הגישה על מנת לאתר את סתימת השורש הקיימת )לעיתים קרובות יש צורך להוציא כתר ומבנה קיימים(. הרופא מסלק את סתימת השורש הקודמת, מנקה את חלל המוך ולבסוף סותם ואוטם את החלל הנותר.
מהם סיכויי ההצלחה?
סיכויי ההצלחה של טיפול השורש הינם יחסית גבוהים אולם הסיכויים יורדים ככל שהשן הייתה פתוחה לחלל הפה זמן ממושך או לחילופין השיניים הוזנחו לתקופה ארוכה ולכן רצוי לבצע את הטיפול ללא דיחוי.
במהלך טיפול או חידוש טיפול השורש מבוצעים מספר צילומי ביקורת על מנת לוודא את אורך ואיכות העבודה.
לאחר הטיפול יתכנו כאבים ללא קשר לתוצאה הסופית ולכן מומלץ להשתמש במשככי כאבים על פי המלצת הרופא המטפל. אין להשתמש באנטיביוטיקה ללא המלצת הרופא המטפל.
לאחר טיפול השורש קרוב לודאי שלצורך שיקום השן יצטרך הרופא המטפל לבצע מבנה וכתר על מנת לחזק ולשמר את השן בפה. המשך השיקום חיוני להצלחת טיפול השורש!
מהו מומחה לטיפולי שורש?
מומחה לטיפולי שורש הוא רופא שיניים, אשר בתום תקופת לימודיו וקבלת תואר ורישיון לעסוק ברפואת שיניים, למד במוסד אקדמי מוכר להתמחות 3 שנים נוספות, בהן קיבל הכשרה מיוחדת בכל הקשור למחלות שורשי השיניים, מניעתן והטיפול בהן.
הטיפול נעשה בעזרת מיקרוסקופ ומכשור מתקדם.